Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Προτάσεις για τη καινοτομία


Γενικά για την εποχή που έρχεται

Θα πρέπει να διαχειρισθούμε

  • Τις σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης.
  • Τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο φυσικό, το κοινωνικό και το τεχνολογικό περιβάλλον.
  • Τις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στον άμεσο όσο και στον ευρύτερο περίγυρο μας.
  • Τις νέες ανάγκες των συμπολιτών μας για ποιότητα ζωής στην Πόλη μας και την απαίτηση μας για μια Πόλη με νέο πρόσωπο, ελκυστική, προβλεπτική, ασφαλή και αισιόδοξη.
  • Τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αναλύσει και να προβάλει τους πολιτικούς όρους αντιμετώπισης τους.
  • Τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση και ιδιαίτερα με την εργασία των νέων.
  • Τις λειτουργίες της καθημερινότητας της Πόλης όπως η κυκλοφορία, η χρήση της παραλίας, η οργάνωση της αγοράς, η αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων, η συγκοινωνία ... και κάθε άλλη λειτουργία που συμβάλλει στην καθημερινότητα μιας πόλης που πιέζεται από τις μεταβολές που συντρέχουν με την εξέλιξη της και συμμετέχουν όμως στην προϋπόθεση οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης της.

Η πόλη μας θέλει ανθρώπους που να οραματίζονται, να έχουν νέες ιδέες, να συνδέουν το παρελθόν, να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις στα πράγματα και ο λόγος τους να εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Η πόλη από το σήμερα στο αύριο

Από τον Έβρο στην Ευρώπη και στον Κόσμο


Οι αλλαγές αφετηρίες ανάπτυξης

Η σημερινή Αλεξανδρούπολη θα μετατρέψει τις προκλήσεις σε εκκινητήρες της ανάπτυξης στο μέτρο που ο Δήμος θα οργανώσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του σε συστήματα διαχείρισης των αλλαγών που επηρεάζουν την ανάπτυξη και το μέλλον της Αλεξανδρούπολης.

Σύστημα θεσμικού κεφαλαίου

Το θεσμικό περιβάλλον από το οποίο προκύπτουν οι κατευθύνσεις, οι εξουσιοδοτήσεις και οι αρμοδιότητες του Δήμου να διαχειριστεί τις αλλαγές στα συστήματα συνδυασμένων μεταφορών, στους ενεργειακούς και οδικούς άξονες, στην οικονομική μετανάστευση, στη διευρωπαϊκή και διασυνοριακή συνεργασία.

Σύστημα ανθρώπινου κεφαλαίου

Εκπαίδευση με στόχους, κατάρτιση, δια βίου εκπαίδευση και εξειδίκευση, μηχανισμοί παροχής τεχνολογικών γνώσεων και υποστήριξης δεξιοτήτων διαμορφώνουν το πλαίσιο αναβάθμισης των ικανοτήτων του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, όρου για τη διαχείριση των αλλαγών.

Σύστημα φυσικού κεφαλαίου

Διαθέσιμη τεχνογνωσία, εγκατεστημένες παραγωγικές τεχνολογίες, μηχανισμοί μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας αποτελούν την υποδομή άσκησης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και προϋπόθεση για τη διαχείριση των αλλαγών.

Η Φιλοσοφία του Δήμου για την ανάπτυξη

Η αυριανή Αλεξανδρούπολη θα συντηρεί και θα αυξάνει τον πλούτο που δημιουργεί στο μέτρο που ο Δήμος θα συνθέτει και θα προβάλει
Τη φιλοσοφία του για τον άνθρωπο και την πρόοδο του σε ένα περιβάλλον αειφορίας και βιωσιμότητας
Τη φιλοσοφία του για το Δήμο ως Πολιτεία, για μια δομημένη κοινωνία της γνώσης, για μια ανοικτή κοινωνία της συνοχής, για μια ανοικτή κοινωνία της αλληλεγγύης και ασφάλειας.
Τη φιλοσοφία του για τη κοινωνία της Αλεξανδρούπολης ως κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης, υποστηρίζοντας την αναζήτηση και την παραγωγή της γνώσης, νομιμοποιώντας την ελευθερία της έρευνας, καθοδηγώντας τις κατευθύνσεις και τις εφαρμογές της τεχνολογίας με βάση τη φιλοσοφία του για τον άνθρωπο και την πολιτεία.

Τα δίκτυα της νέας γεωγραφίας και οικονομίας

Αποτελούν πεδία μιας νέας πραγματικότητας στις διεθνείς σχέσεις, στη διεθνή οικονομία και στη διεθνή κινητικότητα ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών, πληροφοριών και γνώσεων. Η θέση της Αλεξανδρούπολης στη νέα γεωγραφία είναι προνομιακή γιατί συγκεντρώνει σημαντικές υποδομές ανάπτυξης, κόμβου διεθνών δικτύων. Αυτό που χρειάζεται η Πόλη είναι να κατανοήσει και να υποστηρίξει ή/ και να δημιουργήσει δίκτυα της νέας οικονομίας.

Η Πόλη στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομίας

Η Αλεξανδρούπολη οφείλει να βρει ξανά τη δύναμη και τη δημιουργικότητά της και να ενταχθεί σ’ αυτά τα δίκτυα που καθορίζουν τις αλλαγές, δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και παράγουν πλούτο για την πόλη, εισοδήματα για τους εργαζόμενους και κοινωνικές υπηρεσίες για τους κατοίκους της.

Οι νέες προοπτικές απαιτούν άλλη Δημοτική Αρχή

Η Δημοτική αρχή οφείλει να οργανώσει και θα εντάξει τις δυνάμεις της Πόλης σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις σημαντικές υποδομές της, ενεργοποιώντας το παραγωγικό δυναμικό της σε καινοτόμους, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς προσανατολισμούς, κινητοποιώντας το σύνολο του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού της σε μια προοπτική ολοκληρωμένης αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Δήμος οφείλει να οργανώσει τις δυνάμεις της Πόλης, ώστε η Αλεξανδρούπολη, στο νέο αιώνα, να προβάλλει ως Πόλη της Καινοτομίας και του Πολιτισμού και να λειτουργεί ως νέο Ελληνικό, Μεσογειακό Περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης στην Ανατολή.

Για ένα Δήμο που μπορεί να οργανώσει και να διοικήσει την ανάπτυξη της Πόλης

Βασική επιδίωξη αποτελεί η στήριξη των θεσμοθετημένων διαδικασιών του Δημοκρατικού Προγραμματισμού, ώστε ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων του Δήμου να είναι συμβατός τόσο με τις επιδιώξεις των Τοπικών Κοινωνιών όσο και με τα πλαίσια χρηματοδοτήσεων και πολιτικής στήριξης των Περιφερειακών και Κεντρικών οργάνων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού προγραμματισμού και Σχεδιασμού. Η ανασυγκρότηση του Δήμου αποτελεί κλειδί για την προετοιμασία της οργάνωσης και τις λειτουργίες του σχεδιασμού και της διοίκησης της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης. Για το Δήμο που μπορεί να οργανώσει τις λειτουργίες της καθημερινότητας της Πόλης

Δίκτυα προσπέλασης και ενίσχυσης της Αγοράς της Πόλης Ρυθμίσεις της ενδοαστικής κυκλοφορίας προσπέλασης του κέντρου της πόλης. Δίκτυο προστατευομένων πεζοδρόμων για την ελκυστική επισκεψιμότητα της αγοράς. Διαμόρφωση νέου προσώπου του κέντρου της πόλης . Διασύνδεση όλων των τόπων της Πόλης με κυκλική αστική συγκοινωνία.

Για το Δήμο που μπορεί να δημιουργήσει πλούτο στην Πόλη, εισοδήματα στους Εργαζόμενους του και οφέλη στους Κατοίκους του

Επιδιώκουμε να καταστήσουμε το Δήμο αξιόπιστο Εταίρο των Παραγωγικών και Κοινωνικών Δυνάμεων της Περιφέρειας της Αλεξανδρούπολης αλλά και έγκυρο συνομιλητή των οργάνων Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ενίσχυση και διεύρυνση αγοράς αγαθών και υπηρεσιών Να προκαλέσει νέες υπηρεσίες, νέες αγορές.
Να οργανώσει δίκτυα κατάρτισης και δια βίου μάθησης για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Στήριξη του ‘’επιχειρείν’’ για την αύξηση της απασχόλησης Να συμβάλει ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτούν και βελτιώνουν τα εισοδήματα τους εντασσόμενη σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Διεύρυνση της επιρροής των επιχειρήσεων της πόλης με ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και την ένταξη της σε νέα περιβάλλοντα
Ο Δήμος αναδιανέμει τον πλούτο της Πόλης στους κατοίκους του Ένας Δήμος με υγιείς επιχειρήσεις και προοπτικές ανάπτυξης, συγκεντρώνει σημαντικούς ανταποδοτικούς πόρους τις οποίες αναδιανέμει με υπηρεσίες πολιτισμού, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης προς τους κατοίκους, τις ευπαθείς ομάδες και τις ευαίσθητες ηλικίες.

Για το Δήμο που σχεδιάζει το μέλλον της Πόλης σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα ασκεί συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης. Θα ασκεί διοίκηση στο χώρο του αστικού και περιαστικού ιστού της πόλης. Θα στηρίζει με υπηρεσίες και υποδομές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του Δήμου, και θα ετοιμαστεί να μεταμορφώσει την Αλεξανδρούπολη σε Πόλη θάλασσα, Πόλη γιορτή, Πόλη πολιτισμού.

Η Πόλη δεν αναπτύσσεται μόνη της αλλά μαζί με άλλες πόλεις με τις οποίες συγκροτεί δίκτυο Μαζί με πολλούς άλλους στον Έβρο, στη Θράκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον Κόσμο.
Ένταξη και συνεργασίες παντού. Ο Δήμος ανοίγει δρόμους, οργανώνει συνεργασίες και ετοιμάζει την πόλη για το μέλλον.
Προσανατολισμός των σχεδιασμών για το Μέλλον Η πόλη αξιοποιεί τις δύο κατευθύνσεις επιλογών για το μέλλον.
α. Όσον αφορά το περιεχόμενο των επιδιώξεων
Αλεξανδρούπολη, Πόλη της Καινοτομίας και του Πολιτισμού.
β. Όσον αφορά τον προσανατολισμό των επιδιώξεων
Αλεξανδρούπολη ελληνικό, μεσογειακό, περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης στην Ανατολή

Πόλη πολυδύναμης οργάνωσης και λειτουργίας. Επιδίωξη να γίνει έδρα διεθνών και περιφερειακών συνεργασιών (π.χ. για υγρότοπους, για δημόσια υγεία, για μετανάστες, για θάλασσα, Μεσόγειος).
Επιδίωξη δημιουργίας και ένταξης σε πολυμερείς σχηματισμούς πόλεων με κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. Αιγαίο, Μεσόγειος, πόλεις κέντρα συνδυασμένων μεταφορών Οδησσός, Μασσαλία, Αλεξάνδρεια, Τεργέστη).


Με στρατηγικούς στόχους στο Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Πόλης


Επιχειρηματικότητα, Καινοτομικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Εξωστρέφεια του παραγωγικού δυναμικού της Πόλης

Κεντρικός σκοπός για την Πορεία στο Μέλλον της Αλεξανδρούπολης είναι η στήριξη της οικονομίας της Πόλης μας, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των αγροτών όλου του παραγωγικού δυναμικού του Δήμου μας. Στην επιδίωξη στήριξη της οικονομίας της Πόλης ατμομηχανές της ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, η νέα διατροφική αγροτική οικονομία και οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Αλεξανδρούπολη, ως κόμβος επιστημονικής έρευνας και συνδυασμένων μεταφορών και επικοινωνιών. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης αφορούν τα νέα δεδομένα ανάπτυξης όλου του Έβρου. Αξιοποίηση της εγγύτητας σε νέες αγορές για τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών με την υποστήριξη των στρατηγικών υποδομών της Πόλης, Εγνατία, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Σιδηρόδρομος και του Δικτυακού Κόμβου που θα δημιουργήσουμε στο Δήμο για να διασυνδέσουμε το παραγωγικό δυναμικό μας με τις σημερινές αγορές που δεν έχουν οικονομικά σύνορα.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Αλεξανδρούπολη έχει ανάγκη από ένα εμπνευσμένο και ρεαλιστικό στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό για να μπορέσει να αξιοποιήσει τους θεσμικούς και χρηματοδοτικούς πόρους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Εμπνευσμένο ώστε να αφορά άμεσα έργα μακράς πνοής.
Ρεαλιστικό ώστε οι επιδιώξεις του σχεδιασμού να αφορούν δράσεις εναρμονισμένες με τις θεσμικές και χρηματοδοτικές προτεραιότητες του Δ’ ΚΠΣ.
Στρατηγικό ώστε να έχει βέβαια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και διάχυση ωφελειών τόσο σε ομάδες επιχειρήσεων όσο και στην Πόλη συνολικά και να μπορεί ως εκ τούτου να αποκτήσει πολιτική συναίνεση και να προκαλεί κοινωνική συνοχή.

Αθήνα -Θεσσαλονίκη -Αλεξανδρούπολη

Πρώτη στρατηγική επιδίωξη : Κατάρτιση του διεκδικητικού προγράμματος στο οποίο θα προτάξουμε δράσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της θέσης της Αλεξανδρούπολης στη Βαλκανική, στην Ευρώπη και τον Κόσμο, με ενεργοποίηση των σημαντικών υποδομών τις οποίες διαθέτει με ορισμένες πρόσθετες συμπληρώσεις και βελτιώσεις που απαιτούν. Φυσικά οι χρηματοδοτικές διεκδικήσεις μας κατευθύνονται τόσο στο εθνικό και περιφερειακό σκέλος, όσο και στο θεσμικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων για τις σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις υποδομών της Πόλης, οι οποίες αφορούν τόσο το Δήμο, το Νομό και την Περιφέρεια όσο και την Χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει αυτή τη στιγμή υποδομές συνδυασμένων μεταφορών και επικοινωνιών τις οποίες διαθέτουν μόνο η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και η Μητροπολιτική Περιοχή της Πρωτεύουσας.

Δεύτερη στρατηγική επιδίωξη :Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού περιβάλλοντος παροχής των υπηρεσιών του Δήμου προς τους Δημότες και τις επιχειρήσεις.

Τρίτη στρατηγική επιδίωξη : Δημιουργία περιβάλλοντος διάχυσης πληροφοριών και γνώσεων για την καινοτομικότητα και την επιχειρηματικότητα.

Τέταρτη στρατηγική επιδίωξη :ο Τουρισμός.


Πέμπτη στρατηγική επιδίωξη : Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός από το Δήμο, πεδίων αποδεικτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών (πιλοτικές εφαρμογές).

Έκτη στρατηγική επιδίωξη: Η χρηματοδότηση για άμεση παρέμβαση στα συστήματα και τους μηχανισμούς στήριξης της απασχόλησης με κατάρτιση των νέων στα νέα επαγγέλματα που έχει ανάγκη η νέα οικονομία της Πόλης στην ανταγωνιστική προοπτική της, υποστηρίζοντας και βελτιώνοντας την απασχόληση των εργαζομένων.

Έβδομη στρατηγική επιδίωξη: Η χρηματοδότηση δράσεων για την αειφόρο και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στην Πόλη με φροντίδα στην υγεία, τη δημόσια υγεία και υγιεινή και στήριξη του πολιτισμού και δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων από ακραία φαινόμενα και τεχνολογικές αστοχίες.



Χωροταξικός Σχεδιασμός του Δήμου και των υποδομών σύγκλισης με το σχέδιο του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου
(ΣΑΚΧ)

Η Πόλη και οι στρατηγικές υποδομές

Η Αλεξανδρούπολη έχει ένα μοναδικό προνόμιο στη Χώρα.
Είναι η Πόλη που ο Δήμος της συγκεντρώνει και μπορεί να διαχειριστεί υποδομές συνδυασμένων διευρωπαϊκών δικτύων

Εγνατία ως τμήμα οδικών διευρωπαϊκών δικτύων

Σιδηροδρομικό Σταθμό ως σταθμό διευρωπαϊκών σιδηροδρομικών δικτύων

Αεροδρόμιο ως extra Schengen Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λιμένα ως Μεσογειακό τερματικό σταθμό συνδυασμένων μεταφορών διευρωπαϊκών οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών δικτύων


Η Πόλη και οι αρθρώσεις των Διευρωπαϊκών Δικτύων


Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις στον ιστό της Πόλης θα αποκτήσουν περιεχόμενο και σχέδιο που θα υλοποιεί την επιδίωξη της Αλεξανδρούπολης να γίνει λειτουργικός κόμβος των διευρωπαϊκών δικτύων και μια Πόλη που επανασχεδιάζεται με τις κατευθύνσεις για μια ελληνική πόλη του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Αναζητώντας το νέο πρόσωπο της Πόλης

1. Λειτουργικός επανασχεδιασμός του Αστικού κλάδου του γραμμικού άξονα Ανατολής – Δύσης / Τραϊανούπολη, αεροδρόμιο, Αλεξανδρούπολη, Μάκρη και κατασκευή του «περιμετρικού δακτυλίου» της πόλης.

2. Ρυθμίσεις ενδοαστικής προσπέλασης γραμμικού άξονα (Λεωφ. Δημοκρατίας) και παραλιακής ζώνης αναψυχής , με μείωση του φόρτου κυκλοφορίας, με πρόβλεψη χώρων στάθμευσης στην περιοχή του λιμένα , του σημερινού υπό μεταφορά γηπέδου και σε χώρο του ΟΣΕ. Λειτουργική σύνδεση Λ. Δημοκρατίας ,πλατείας Ανεξαρτησίας και παραλιακής ζώνης.

3. Πολεοδομικός και Λειτουργικός επανασχεδιασμός χερσαίας ζώνης έσω και έξω Λιμένα ως Μεσογειακού τερματικού σταθμού δικτύων συνδυασμένων μεταφορών

4. Πολεοδομικές παρεμβάσεις οργάνωσης Βιώσιμών λειτουργιών στην παραλιακή ζώνη αναψυχής. Σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, με χώρους περιπάτου και αναψυχής, πολιτισμού και ναυταθλητισμού, ενυδρείο, θαλασσινό μουσείο, κέντρο θαλάσσιων ερευνών

5. Πολεοδομικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Πόλης και δημιουργία ελκυστικού “περιβάλλοντος αγοράς”

6. Πολεοδομικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία Συγκοινωνιακού Κέντρου / Επιβατικός Λιμένας, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Σταθμός Λεωφορείων, Αστικές Συγκοινωνίες -λεωφορεία, ταξί- (11), σε συνδυασμό με σημαντικές Πολεοδομικές παρεμβάσεις επανασχεδιασμού και πολεοδομικής ενεργοποίησης της αστικής ζώνης εγκαταστάσεων Ο.Σ.Ε.

7. Ένταξη του χώρου του (πρώην) Στρατοπέδου «Παρμενίων» στον ιστό της Πόλης ως πάρκο Αθλητισμού, Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

8. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα νοούνται ως οικιστικές ενότητες μιας ενιαίας Ανοικτής Πόλης. Μ’ αυτή την έννοια η πολιτική μας για τα Δημοτικά Διαμερίσματα παρακολουθεί τις παρακάτω επιδιώξεις:
Πολιτική και κοινωνική εκπροσώπηση στην οργάνωση και λειτουργία των δραστηριοτήτων του Δήμου.
Συλλογικότητα και Συμμετοχικότητα των δημοτών όλων των Τοπικών κοινωνιών του Δήμου. Χωροταξική ένταξη των Δημοτικών Διαμερισμάτων στην ανοικτή Πόλη της Αλεξανδρούπολης με ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων τους και διασύνδεσή τους με τα δίκτυα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών της .
Ένταξη των Δημοτικών Διαμερισμάτων στα δίκτυα πρόληψης, αντιμετώπισης & διαχείρισης κρίσεων έκτακτων συνθηκών από ακραία φαινόμενα, τεχνολογικές αστοχίες ή Βιολογικά, τοξικά , χημικά ατυχήματα στον αστικό και περιαστικό ιστό & τους οικισμούς του Δήμου.

Καινοτόμες δράσεις

1. Κατάρτιση διεκδικητικού προγράμματος με δράσεις και πολιτικές που αφορούν τις στρατηγικές μας επιδιώξεις και εξαρτώνται από δράσεις , χρηματοδοτήσεις και πολικές ανωτέρου επιπέδου (Περιφέρεια, Κυβέρνηση, Ευρ. Ένωση) . Σε αυτά εντάσσονται ο πετρελαιαγωγός, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι διασυνοριακές σχέσεις κλπ, ώστε να υποστηριχθεί θεσμικά η προοπτική και οι επιδιώξεις του Έβρου στη νέα Γεωγραφία και στη νέα Οικονομία.
2. Για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση του Δήμου Απαιτείται
Η συγκρότηση των Κεντρικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών των Μονάδων του Καποδιστριακού Δήμου σε ενιαίο πλέγμα Μονάδων παροχής Υπηρεσιών προς την Κοινωνία και τους Δημότες.
Εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Λειτουργίας των Υπηρεσιών και των Μονάδων του Δήμου και Κωδικοποίηση των προσφερομένων Υπηρεσιών κατά Αρμοδιότητα.
Στήριξη της Οργάνωσης, της Λειτουργίας και της Διοίκησης του Δήμου με ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με Κωδικούς Δημότη, Δικτυακή Πύλη και Τηλεϋπηρεσίες.
Εγκατάσταση Συστήματος Διασφάλισης Πληρότητας και Ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών (ΙSO).
3. Για την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση
Οικονομική εξυγίανση της Οργάνωσης και Λειτουργίας των Υπηρεσιών και των Μονάδων του Δήμου με δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης προγραμμάτων διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.
Εγκατάσταση και Λειτουργία των Προτύπων του Διπλογραφικού Λογιστικού Συστήματος
Διαφανής οικονομική διαχείριση με δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου και διπλογραφικό σύστημα, ενιαίο πλέγμα παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες
Για τη διακυβέρνηση της ανάπτυξης της Πόλης και των Τοπικών Κοινωνιών
Δημιουργία περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης των Τοπικών Υποθέσεων, με τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους Δημότες.
Δημιουργία Φορέων Ανάπτυξης με εταιρική συμμετοχή Επιχειρήσεων και Δημοτών από τις Τοπικές Κοινωνίες.
Δημιουργία Μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, εκτάκτων συνθηκών με δίκτυο ενεργοποίησης των προβλεπομένων ειδικών Υπηρεσιών και εθελοντικών δυνάμεων της Πόλης.
Δημιουργία Μηχανισμών στήριξης της ανάπτυξης της Πόλης, των Επιχειρήσεων και των Δημοτών.
Δίκτυα Υπηρεσιών προς τους Δημότες και τις Επιχειρήσεις
Δίκτυα οργάνωσης των Υπηρεσιών προς τους Δημότες και τις Επιχειρήσεις
, των Κεντρικών Υπηρεσιών και των Μονάδων του Δήμου για συναλλαγές τις καθημερινότητας και τις ανταποδοτικές λειτουργίες στην Πόλη.
Δίκτυα φροντίδας για ευπαθείς ομάδες / ηλικίες των Δημοτών της Πόλης της Αλεξανδρούπολης και των οικισμών του Καποδιστριακού Δήμου.
Δίκτυα προσπέλασης της Δημόσιας Διοίκησης και των Μονάδων του Δήμου από τις γειτονίες και τους οικισμούς του Καποδιστριακού Δήμου.
Δίκτυα παρακολούθησης και επαγρύπνησης για την ομαλή λειτουργία της Πόλης. (εντοπισμός και αποκατάσταση βλαβών δικτύων, κυκλοφορία, επιπτώσεις ακραίων φαινομένων, παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες κατοίκων)
Δίκτυα υποδομών της Πόλης
Για τα απορρίμματα
Προοπτική εφαρμογής μόνιμου προγράμματος διαχωρισμού των απορριμμάτων στην πηγή, (στο σπίτι, στο χώρο παραγωγής, στους δημόσιους χώρους)
Ανακύκλωση με σύγχρονες, ασφαλείς και αποτελεσματικές τεχνολογικές εφαρμογές των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν (γυαλί, χαρτί, μέταλλο, ελαστικά) ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων και τελικής διαχείρισης στα οργανικά απορρίμματα με εγκατάσταση “κλειστού τύπου”.
Για την ενέργεια
Δικτύωση της Πόλης με το φυσικό αέριο
Ένταξη ενεργειακών παροχών από εναλλακτικές πηγές αιολικής , γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας και μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων.
Για τις τηλεπικοινωνίες προβλέπεται η δημιουργία δικτυακού κόμβου για την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας.

4.Καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Δημιουργία Κέντρου ελεύθερης πρόσβασης και αναδιανομής πληροφοριών και γνώσεων για την καινοτομικότητα, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια προς το παραγωγικό δυναμικό της Αλεξανδρούπολης και των οικισμών της.
Δημιουργία κέντρου στήριξης των Επιχειρήσεων, με συμβολές για: Βελτίωση της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της ανοικτής πόλης της Αλεξανδρούπολης.
Προώθηση του Παραγωγικού Δυναμικού της Αλεξανδρούπολης στα Δίκτυα της νέας Γεωγραφίας και της νέας Οικονομίας.
Δημιουργία και Υποστήριξη Δικτύων Εταιρικών Σχέσεων Καταναλωτών, Εμπόρων και Παραγωγών Διατροφικών προϊόντων της νέας Διατροφικής Αγροτικής Οικονομίας της άμεσης και ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης
Προγράμμα στήριξης καινοτομιών ενεργειακού επανασχεδιασμού με γεωθερμικές εφαρμογές σε Δημοτικές και Δημόσιες εγκαταστάσεις, σε παραγωγικές μονάδες, σε οικιστικά σύνολα και αλλού για την οικονομικότητα και ανταγωνιστικότητα της λειτουργίας τους.
Καινοτομικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αγορά της Πόλης μας, ώστε να γίνει ελκυστικής επισκεψιμότητας ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της.
Αναμορφωτική και ζωογόνα ανασυγκρότηση του επιχειρηματικού ιστού της πόλης με δομικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, που θα επιλύουν τα ζητήματα της κυκλοφορίας, του μετώπου αναψυχής, του πυρήνα του ιστορικού κέντρου και του νέου προσώπου των κεντρικών λειτουργιών της πόλης (λιμάνι, σταθμός ΚΤΕΛ, αεροδρόμιο, τράπεζες, δημόσια και ιδιωτική διοίκηση).
Δημιουργία κατάλληλου ευφυούς αστικού ιστού, τεχνολογικά υποστηριζόμενο.

Άνοιγμα διαλόγου με ΟΣΕ και ΟΛΑ για Ρύθμιση της αστικής ζώνης του ΟΣΕ και του Λιμένα και διασύνδεση τους με Αεροδρόμιο, Εγνατία, Σιδηρόδρομο και φυσικές και τεχνολογικές υποδομές μεταξύ τους και με τα δίκτυα της Πόλης.

5. Η τουριστική ανάπτυξη αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο με την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού δυναμικού της Πόλης (συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός προορισμού και περιηγήσεων) και την αξιοποίηση του κόμβου των συνδυασμένων θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών συγκοινωνιών.
Πρωτοβουλίες του Δήμου για τη δημιουργία δικτύου ενέργειας ψύξης – θέρμανσης των ζωτικών χώρων της παραλιακής ζώνης με αξιοποίηση της θαλάσσιας θερμοχωρητικότητας.
Δίκτυο πληροφόρησης των επισκεπτών που φθάνουν από όλα τα μέσα μεταφοράς για τις δυνατότητες ευχάριστης διανομής.
Συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τη Περιφέρεια, δημιουργία τουριστικών «πακέτων» σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς προορισμούς.
Ανάδειξη των αρχαιολογικών και μυθολογικών μνημείων και δημιουργία νέων πόλων έλξης (μουσεία, ενυδρείο, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, κλπ)

6. Αποδεικτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες (πιλοτικές εφαρμογές).

Υποστήριξη από το Δήμο πρωτοβουλιών των επιχειρήσεων ή με τη σύμπραξη δημοτικού και ιδιωτικού τομέα ή και με πλήρη πρωτοβουλία από το Δήμο. Με αυτό επιδιώκουμε να αναδείξουμε νέα επαγγελματικά πεδία, νέες επιχειρηματικές κατευθύνσεις, νέα αντίληψη για το επιχειρείν.
Εφαρμογές στον ενεργειακό τομέα (Γεωθερμία, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Στον αγροτικό τομέα: (Θερμοκηπιακές καλλιέργειες με άντληση θερμότητας από τη γη).
Στο εμπόριο: Αλυσίδες επώνυμων προϊόντων μέσα στο εμπορικό δίκτυο της πόλης.
Στον επαγγελματικό τομέα: Προετοιμασία για την στήριξη με υπηρεσίες και δεξιότητες τεχνικής υποστήριξης των αξόνων ανάπτυξης του νομού στη νέα Γεωγραφία και στη νέα Οικονομία, στη νέα αγροτική οικονομία, στη νέα ενεργειακή προσέγγιση, στη νέα εξωστρεφή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, στη νέα αντίληψη για την οργάνωση και τη διαχείριση των λειτουργιών του αστικού σχηματισμού, στη νέα αντίληψη για την αειφορία και βιωσιμότητα στο επιχειρείν.
Υποστήριξη δικτύωσης του Δήμου με πόλεις και καταναλωτικά κέντρα στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια και υποστήριξη της τοποθέτησής τους σε νέες αγορές της νέας Γεωγραφίας και της νέας Οικονομίας για την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: